DE BEDREIGINGEN


De tijger leeft al tien miljoen jaar op onze planeet.
Begin vorige eeuw waren ze nog met zo’n 100 000. Vandaag zijn er dat niet eens 4 000 meer.
Dit massaal verlies is het gevolg van intensieve ontbossing, het gebrek aan prooien en de stropers die het gemunt hebben op de tijgers.

De ontbossing

De stroperij

De menselijke activiteit

  • Elke week worden er in Azië 2 tijgers gedood voor de illegale handel in tijgervacht en beenderen.

  • Door intensieve ontbossing verloor de tijger 93% van zijn natuurlijke habitat.

  • Elke minuut verdwijnt een oppervlakte van 17 voetbalterreinen aan natuurlijke bossen.

onze acties


WWF werkt aan de bescherming van de tijger sinds 1966.
In 2010 toen er nog amper 3 200 wilde tijgers waren, verbonden 13 Aziatische landen er zich samen met WWF toe een zeer ambitieuze en visionaire uitdaging aan te gaan: de verdubbeling van de tijgerpopulatie tegen 2022 – niet toevallig het volgende Jaar van de Tijger op de Chinese kalender.

Dit initiatief kreeg de naam ‘Tx2’ en vertrekt van een strategie op lange termijn én een grensoverschrijdende aanpak. We werken momenteel in zeven natuurreservaten gespreid over de 13 ‘tijgerlanden’. Dat zijn Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam.

Card image cap

De strijd tegen de stropers

via de opleiding van rangers: vorig jaar legden 750 patrouilles meer dan 46 000 km af, ontmantelden 6 500 valstrikken en arresteerden 31 stropers.

Card image cap

Druk blijven uitoefenen op politiek niveau

in de tijgerlanden, via een onophoudelijke waakzaamheid over het omzetten van de beloften in concrete acties.

Card image cap

De bescherming van de tijgerhabitat

door ervoor te zorgen dat gebieden waar wilde tijgers kunnen leven ook worden beschermd, en door verbindingsstroken aan te leggen die de versnippering van de habitat voorkomen.

hoe kun je ons helpen?


Jouw gift is onze kracht. Dankzij jou en de duizenden mensen die ons steunen, is WWF actief in meer dan 100 landen op 5 continenten. 83% van onze inkomsten wordt direct geïnvesteerd in het behoud van de natuur. En dat werpt zijn vruchten af: tussen 2010 en 2017 steeg het aantal wilde tijgers van 3 200 naar 3 890.

Helaas is de strijd nog niet gewonnen. Zonder jou rest de tijger het trieste lot van een prachtige reuzenkat die we alleen kunnen bewonderen... achter de tralies of het glas van een dierentuin.
De tijger beschermen is de verantwoordelijkheid van iedereen.

Samen kunnen we de tijger redden.